Disable Preloader

Udruge i društva

kud.velikotrojstvo@gmail.com
kudvtrojstvo@gmail.com
Voditelj / Tajnik: Tomislav Matić 098 179 2801
Blagajnik: Matija Šabarić 098 917 2623
Predsjednik: Siniša Kovačić 099 77 555 33


Dobra misao, dobra riječ i dobro djelo tvore jedno divno t r o j s t v o u nastajanju, rastu, kretanju, istini i iskrenosti KUD-a „VELIKO TROJSTVO“ iz Velikog Trojstva.
Tako je to od samoga početka - osnivanja 1924. ljeta Gospodnjeg. Vođeni principom napretka, pravednog reda i djelovanja, širili smo zajedništvo i ljubav - ljubav savršene dovršenosti božanskog jedinstva.

KUD Veliko Trojstvo

Bilogorski kraj ima jaku i vrijednu kulturnu baštinu, baštinu koja je razlikuje od drugih po svojim osobitostima, ali i koja nas povezuje sa susjednim područjima. Pomaže nam prihvaćati novo, druge i drukčije. Vrijedni dometi duha i duše Bilogoraca imaju svoju izvornost i prepoznatljivost, koja se ogleda na svakom koraku. Želeći očuvati istinske vrijednosti, nanovo ih upoznavati i prepoznavati, ali i pokazivati drugima, trajemo, na ovom svetom prostoru 88 godišta!
Tako smo, čvrsto povezani kao zaglavni kamen, trajali i ponosno opstali tijekom vremena i nevremena. Svjesni izvrsnosti našega kulturnog blaga gledali smo, slušali i bilježili: pripovijedanja i pjevanja staraca i starica, načine obavljanja poslova u kući i vani, lahor i vihor vjetra, cvrkute i pjesme ptica i cvrčaka, zvonjavu zvona i škrebetanje škrebetaljke, majčinu uspavanku i tužaljku, momačke o djevojačke pjesme, dječju brojalicu i šale za velike i male, pripjevali smo pripijevke, izvijali kolo vilovito, gudili, dudili, cvilili, puvali i prebirali tanke i debele žice samice, bisernice i bajsa… U zlatnom snopu naših nastupa i susreta brojimo dvjestotinjak prijateljskih društava, a nastupe u Velikom Trojstvu, u drugim mjestima Bjelovarsko-bilogorske županije diljem Hrvatske i izvan nje, mjerimo na v j e d r a!

KUD Veliko Trojstvo

Izvlačeći zlatne slamke iz snopa naših nastupa upisujem naše nastupe: Županijske smotre ZKUU, Vinkovačke jeseni i Međunarodna smotra folklora u Zagrebu -odabrani kao najbolji izvorni KUD na Županiji, Đakovački vezovi, Smotre folkora u Novoj Gradiški, Brodsko kolo u Slavonskom Brodu, Đakovački bušari, Bušari u Starom Petrovom Selu, Poljoprivredni i gospodarski sajam u Gudovcu, Picokijada u Đurđevcu, Pod lipom u Gornjem Mikloušu, hodočašće na Mariju Bistricu, Ivanje u Svetom Ivanu Žabno, Zagrebački velesajam, Dani Zrinskih u Zrinskom Topolovcu, Sajam sira u Grubišnom Polju, Kaj su jeli naši stari u Vrbovcu, Ljeto u Kukavici-Velika Pisanica, Dani Brestja u Brestju, Večer folklora u Kloštru Podravskom, Dani češke kulture u Bjelovaru, Revija narodnih nošnji u Bjelovaru, Dan Općine Rovišće, Sveti Stjepan u Štefanju, Lijepom našom u Velikom Trojstvu i Garešnici, Proljeće u Velikom Trojstvu, Dan Općine Veliko Trojstvo, Mačkare u Velikom Trojstvu…
Nezaboravni su i susreti u: Podravskim Sesvetama, Zablatju, Novigradu Podravskom, Virju, Molvama, Ferdinandovcu, Gotalovu, Podravskim Sesvetama, Grabrovnici, Tomašu, Severinu, Novoj Rači, Međurači, Palešniku, Hercegovcu, Velikom Grđevcu, Šandrovcu, Otrovancu, Velikoj, Zlarinu, Murteru, Otočcu, Karlovcu, Koprivnici, Križevcima, Lipiku, Davoru, Rešetarima, Semeljcima, Cerićima, Bjelovaru… Izvan domovine smo se u punom sjaju predstavljali u: Edde i Kadarkut - Mađarska, Šentjanež - Austrija, Tuzla, Brčko, Tešanj i Gabela - Bosna i Hercegovina, Olesnice - Češka, Karaševo - Rumunjska, Ulm - Njemačka, Nimis - Italija

KUD Veliko Trojstvo

Tu je bilo i predstavljanje knjiga: „FOLKLORNA GLAZBA BILOGORE“ Zvonimira Lovrenčevića, „DJECA SE ŠALE“ Gordane Marte i Jurja Matunci i „BILOGORSKI OBIČAJNIK - BOŽIĆ, BOŽIĆNICA KUD-a VELIKO TROJSTVO“ Gordane Marte Matunci.
Sve ostvareno je zapisano duboko u srcima svih vrijednih i časnih članova i članica našega KUD-a, ali i, isto tako zaslužnih članova naših obitelji koji su ostajali kod kuće i tako nam davali podršku. U organizaciji KUD-a ističem još i naše nekadašnje susrete izvornog folklora PJESMOM I PLESOM U VELIKO TROJSTVO.

KUD Veliko Trojstvo

Ističem i cjelovečernje uprizorenje običaja došašća, božićnog vremena i vremena poslije Božića, koje pod naslovom BOŽIĆNICA, predstavljamo već 21 godinu. Posebno se pamti ona prva izvedena u staroj kući pokojne Treze Gajić, one u našoj crkvi Presvetog Trojstva i Zadružnoj sali, ali i ona u crkvi Svetog Filipa i Jakova u Vukovaru 2006.
O nama govore i mnogi zapisi u novinama, časopisima i zbornicima - kalendarima, a i radio i tv-emisije. Ovdje posebno ističem tv serijale: Pučka intima i Pučka vjerovanja, tv emisije: Folklorna glazba Bilogore, Bilogorske svete vatre, Gordana i Juraj Matunci, Pjesmom i plesom u Veliko Trojstvo. „MARKO KONJA JAŠE PREKO BILOGORE“ je naš dvostruki nosač zvuka sa 59 izvornih pjesama i plesova Bilogore. S ponosom ističem kako smo ga snimili u suradnji s Redakcijom za narodnu glazbu HR Zagreb još 2001.! Trebalo bi obnoviti izdanje. Nema više, a trebalo bi nam još svima, a možda i dodatak novog, onog još nesnimljenog.