Disable Preloader

Udruge i društva

Prve šahovske aktivnosti započele su u Velikom Trojstvu krajem l962.godine dolaskom Ante Lukača u Osnovnu školu. On se ne zadovoljava samo s obrazovanjem i odgojem djece u školskim klupama, već osniva DTO „Partizan“ s rukometnom, stolnoteniskom, odbojkaškom, malonogometnom i šahovskom sekcijom. Kao veliki zaljubljenik u šah, prenosio je svoje šahovsko znanje na učenike. Iz njegove škole izašlo je nekoliko generacija darovitih šahista kao što su: Stevo Špoljarić, Mirko i Ivan Stanišić, Josip Sinković, Srećko Vidaković, Zdravko Horvat, Milan, Pejica i Josip Gavranović, Damir Sobota, Siniša Majerović, Neven Balenović i mnogi drugi. Svake godine vodio je učenike na pojedinačna i ekipna natjecanja u Velikom Trojstvu, Bjelovaru i širom Hrvatske, postižući vrlo dobre rezultate. Posebno se pamti 1977. godina kada je Pejica Gavranović postao pionirski prvak sjeverne Hrvatske. Od 1969.g. seniorska ekipa šahista (Ante Lukač, Stjepan Šarkanj, Zlatko Kolenc, Darko Sobota i Stevo Špoljarić) sudjeluje nekoliko godina na radničkim sportskim igrama u Bjelovaru gdje postižu vrlo dobre rezultate. Posebno se pamti 1973.godina kada su postali ekipni prvaci Bjelovara. Ekipa Velikog Trojstva nastupila je u sastavu: A. Lukač, S. Šarkanj, S. Špoljarić i župnik Mijo Jančić koji je proglašen za najboljeg igrača cijelog natjecanja.

Ante Lukač Stjepan Šarkanj Stevo Špoljarić Mijo Jančić,župnik
Ante Lukač Stjepan Šarkanj Stevo Špoljarić Mijo Jančić,župnik

Početkom 70-tih godina, kod Šahovskog saveza Hrvatske, registriran je šahovski klub „Partizan“ koji svake godine sudjeluje u KUP-u Hrvatske te u A i B ligi sjeverne Hrvatske. Najbolji rezultat u B ligi postiže l982.godine kada osvaja prvo mjesto u jugo-zapadnoj grupi.U kvalifikacijama za A ligu izgubio je 9,5:10,5 sa Š.k. Đurđevac, prvakom sjevero-istočne grupe.
Od 1971. godine pojedini igrači sudjeluju na pojedinačnim šahovskim natjecanjima u Velikom Trojstvu i Bjelovaru gdje postižu zapažene rezultate, posebice Šarkanj i Lukač. Nažalost, prerana smrt Ante Lukača ostavila je duboke tragove u sportu i odgoju mladih generacija u Velikom Trojstvu. Došlo je do prestanka šahovske aktivnosti, koju je deset godina kasnije obnovio Stjepan Šarkanj, registriravši 30.06.1998. šahovski klub „Bilogorac“.
Nakon početne konsolidacije, već 2003. klub se plasirao u III hrvatsku šahovsku ligu gdje postiže vrlo dobre rezultate. Za klub je do sada registrirano oko 20-tak igrača i to: Stevo Špoljarić, Vladimir Bezjak, Stjepan Šarkanj, Pejica Gavranović, Đorđe Đorđević, Branko Dokmanović, Luka Markovinović, Siniša Majerović, Niko Bijelić, Mirko Bazić, Marijan Žiher, Fabijan Zovkić, Josip Gavranović, Milan Gavranović, Mirko Stanišić, Željko Oršolić, Milenko Vučković, Ivan Hajdinjak i Željko Cerjanec.
Svake godine klub organizira šahovski turnir povodom Dana Općine Veliko Trojstvo, a od 1998.godine redovni je sudionik velikog međunarodnog šahovskog turnira „KUP Balatona“ u mađarskom gradu Zanka. Pojedini igrači redovni su sudionici šahovskih turnira na području Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. Sredinom 2008.započela je suradnja s Osnovnom školom oko rada s mladima.
I na kraju treba spomenuti da je krajem 2002. godine izašla šahovska monografija “Osamdeset godina šaha u Bjelovaru 1921.-2001.“ čiji je autor Stjepan Šarkanj, a izdavač Šahovsko društvo “Bilogorac“ Veliko Trojstvo.

ŠD Bilogorac