Općini Veliko Trojstvo i ove godine priznanje za transparentnost proračuna - Općina Veliko Trojstvo
Disable Preloader

Novosti

Institut za javne financije predstavio je 2. srpnja 2018. godine, u Kući Europe u Zagrebu, rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica, odnosno svih hrvatskih županija, gradova i općina, provedenog u razdoblju studeni 2017. - ožujak 2018. godine. Predstavljanje rezultata istraživanja moderirala je Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije, a prisutnima su se svojim kratkim izlaganjima obratili: Ivana Jakir Bajo, pomoćnica ministra financija, Katica Prpić, državna tajnica u Ministarstvu uprave, Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Mato Čičak, načelnik Općine Rugvica, Tatjana Matošević, pročelnica upravnog odjela za proračun i financije Istarske županije i Mihaela Bronić, znanstvenica u Institutu za javne financije.


     Općina Veliko Trojstvo je od strane Instituta za javne financije ponovo uvrštena u najvišu razinu proračunske transparentnosti (ocjena 5), te je Općinski načelnik Ivan Kovačić primio Priznanje za transparentnost općinskog proračuna Općine Veliko Trojstvo.


     Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, te je ujedno i potvrda da se lokalna jedinica pridržava Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija za primjenu načela proračunske transparentnosti.


     Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut za javne financije je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2017. – ožujak 2018.


Natrag