Općini Veliko Trojstvo dodijeljena najviša ocjena za transparentnost proračuna - Općina Veliko Trojstvo
Disable Preloader

Novosti

Institut za javne financije je dana 3. srpnja 2019. godine u Kući Europe u Zagrebu predstavio najnovije službene rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih lokalnih jedinica prema kojem je Općina Veliko Trojstvo ponovno dobila najvišu ocjenu zbog objave svih traženih proračunskih dokumenata čime joj je potvrđen status jedne od najtransparentnijih općina u Hrvatskoj, te je Općinski načelnik Ivan Kovačić primio Priznanje za transparentnost općinskog proračuna Općine Veliko Trojstvo.


     Objavi rezultata istraživanja prethodio je okrugli stol na kojemu su među ostalim pomoćnica ministra i glavna državna rizničarka Ivana Jakir-Bajo i državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić pohvalili sve općine, gradove i županije koje redovito i javno objavljuju svoje proračunske dokumente. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata ukazuje se na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti, objašnjavaju iz Instituta za javne financije.


     U svom petom ciklusu istraživanja, Institut za javne financije RH  ponovno je obuhvatilo sve županije, gradove i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, a transparentnost proračuna ocjenjivala se brojem objavljenih proračunskih dokumenata u promatranom razdoblju, odnosno od studenog 2018. do ožujka 2019. godine pri čemu se podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, te je ujedno i potvrda da se lokalna jedinica pridržava Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija za primjenu načela proračunske transparentnosti.


     Rezultati analize Instituta za javne financije dostupni su OVDJE.


Natrag