Što je coronavirus?


Coronavirusi su velika porodica v" />

Koronavirus i mjere prevencije – INFORMACIJE STANOVNICIMA - Općina Veliko Trojstvo
Disable Preloader

Novosti

Što je coronavirus?


Coronavirusi su velika porodica virusa, koje nalazimo kod ljudi i životinja. Pod elektronskim mikroskopom ovi virusi imaju oblik krune, zbog čega su nazvani po latinskoj riječi corona, što znači ´kruna´.


Što je novi coronavirus?


Novi coronavirus je novi soj coronavirusa koji do sada nije bio otkriven kod ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija ga je nazvala SARS-CoV-2 (SARS-coronavirus-2), a bolest koju uzrokuje COVID-19 ("coronavirus disease"). Otkriven je u Kini krajem 2019. godine.


Novi broj 113 dostupan je i aktivan, u funkciji je od 7 do 22 sata, na kojem možete dobiti sve informacije o novom koronavirusu.


Koliko je opasan novi coronavirus?


Prema dostupnim informacijama, infekcija novim coronavirusom najčešće uzorkuje blaže simptome poput curenja nosa, grlobolje, kašlja i povišene temperature. Kod nekih osoba može doći do otežanog disanja i razvoja upale pluća, a u rjeđim slučajevima i do smrti. Čini se kako su starije osobe i osobe s kroničnim bolestima (npr. bolesti srca i dijabetes) podložnije težim oblicima bolest.


Može li se novi coronavirus prenijeti s osobe na osobu?


Da, novi coronavirus uzrokuje respiratornu bolest i može se prenijeti s osobe na osobu, obično nakon bliskog kontakta sa zaraženim čovjekom, npr. u kućanstvu, na radnom mjestu ili u zdravstvenim ustanovama. 


Kako se novi coronavirus širi?


Novi coronavirus je respiratorni virus koji se primarno širi u kontaktu s inficiranom osobom putem kapljica iz usta i nosa koje nastaju prilikom govora, kašljanja i kihanja inficirane osobe. Zato je važno da svatko prakticira respiratornu higijenu. 


VAŽNO: Pranje i dezinfekcija ruku ključni su za sprječavanje infekcije. Ruke treba prati često i temeljito sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kada sapun i voda nisu dostupni možete koristiti dezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola. Virus ulazi u tijelo kroz oči, nos i usta. Stoga ih nemojte dirati neopranim rukama. Upute za pravilno pranje ruku


Preporuke za javnost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne su OVDJE.


Najnoviji podatci i najnovija saznanja u vezi koronavirusa od strane Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljuju se i dostupni su OVDJE.


Upute za siguran način obilaska i primanja pomoći za starije i nemoćne osobe dostupne su OVDJE.


Mjere koje su stupile na snagu 19. ožujka 2020. godine i primjenjuje se 30 dana, jesu zabrana javnih okupljanja i sportskih događaja, obustavlja se rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama osim prehrambenih i ljekarni, obustavlja se rad sportskih i rekreacijskih centara i obustavljaju se vjerska okupljanja. Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza. Detaljan popis i pojašnjenje mjera dostupno je OVDJE.


Pozivate se da kontinuirano pratite odluke, upute i preporuke koje donosi Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, što je moguće i dostupno OVDJE. Ujedno Vas obavještavamo da je temeljem traženja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, aktiviran i stavljen u punu funkciju Stožer civilne zaštite Općine Veliko Trojstvo, koji je obzirom na situaciju vezanu uz širenje novog koronavirusa dana 17. ožujka 2020. godine održao sjednicu. Stožer će postupati sukladno zaprimljenim naputcima o postupanju i provedbi odluka.


Stožer civilne zaštite


Općine Veliko Trojstvo
Natrag